SATAKUNNAN PÄÄSSÄLASKUMESTARIT 2016


Satakunnan koulujen Päässälaskumestari -kilpailu järjestettiin tänä vuonna neljättätoista kertaa. Kilpailu on perinteisesti järjestetty kahdeksasluokkalaisille, mutta tänä vuonna oli viimevuotiseen tapaan omat sarjat lukion ykkösvuotisille ja kahdeksasluokkalaisille. Kilpailun järjestää vuosittain Satakunnan alueen matemaattisten aineiden opettajien kerhot ja Teknologiateollisuus ry. Kilpailualue oli jaettu kahtia ja loppukilpailuja järjestettiin kummassakin sarjassa kaksi samana päivänä, Porissa ja Raumalla. Laskutehtävät olivat molemmissa finaaleissa samat. Saimme siis kaksi päässälaskumestaria kumpaankin sarjaan.

Rauman tulokset:

Lukion sarja:
 1. Lähteenmäki Veera, Laitila
 2. Nea Nyholm, Laitila
 3. Jussi Huttunen, Eurajoki
 4. Lauri Ollila, Rauma
 5. Mihkel Majas, Säkylä
Peruskoulun sarja:
 1. Kekäläinen Tommi, Eura
 2. Haatainen Olli, Rauma
 3. Niemensivu Timi, Rauma
 4. Leppälä Oiva, Rauma
 5. Leevi Huppunen, Laitila
 6. Derevlev Mihail, Rauma
 7. Lähdemäki Leevi, Rauma


Päässälaskumestarikilpailu käynnistyi 21.1.2016 alkukilpailulla, jonka kisaan osallistuvat koulut pitivät omilla kouluillaan. Loppukilpailuun kutsuttiin koulun parhaimman tuloksen saanut oppilas ja loput finalistit valittiin pisteiden perusteella. Rauman loppukilpailuun osallistui 16 peruskoulun ja 8 lukion sarjaan.

Kilpailun tavoitteena on korostaa jokapäiväisen laskemisen tärkeyttä ja innostaa nuoria opiskelemaan matemaattisia aineita. Laskutehtäviä laatimassa on ollut MAOL-Satakunta ry:n ja MAOL-Rauma ry:ntyöryhmät. Alkukilpailussa laskettiin 30 tehtävää 20 minuutissa.

Esimerkkejä tehtävistä
 1. Kuinka monta minuuttia kestäisi kätellä kaikki Suomen 5,4 miljoonaa asukasta, jos yhteen kättelyyn menisi 0,5 sekuntia?
 2. Akvaariossa on 164 litraa vettä. Kuinka paljon akvaarioon tarvitaan kloorinpoistoainetta, kun sitä sekoitetaan 10 ml neljäänkymmeneenyhteen litraan vettä?
 3. Suorakulmaisen kolmion toinen terävä kulma on 18 astetta suurempi kuin toinen terävä kulma. Laske kolmion pienimmän kulman suuruus.
 4. Laboratorioon saapuu 12 kg rikastetta, josta tulee ottaa edustava näyte. Rikaste-erä jaetaan ensin puoliksi, sitten puolikas jaetaan kahteentoista osaan, josta otetaan yksi. Kuinka monta kilogrammaa näytettä lopulta on?


Loppukilpailussa finalistit saivat ratkottavakseen 20 päässälaskutehtävää, joiden suorittamiseen oli aikaa 15 minuuttia. Mikäli ensimmäisellä kierroksella tulee tasatuloksia, kilpaillaan näiden oppilaiden kohdalla vielä yksi kierros.

Lukion sarjan voittaja sai palkinnoksi kesätyöpaikan ja peruskoulun sarjan voittaja polkupyörän. Loppukilpailujen järjestämisessä ovat avustaneet Norilsk Oy:n Harjavallan yksikkö, Teknologiateollisuus ry, Mfka ja MAOL ry.

Rauman loppukilpailu järjestettiin Norilsk Oy:n Harjavallan yksikössä torstaina 3.3.2016